Chorwacja - Miejscowe wyżywienie
KUCHNIA MIEJSCOWA
Najczęściej w jadłospisie znajdziemy jagninę oraz baraninę. Gotują się na trzy sposoby: | |
1. | na ruszcie lub w piekarniku – w ostatniej fazie, często do pieczenia dodajemy ziemniaki warzone |
2. | . pod peką – żelazną klapą, pod którą wcześniej na wiosce pieczono chleb. Naczynie to dajemy do gorącego popiołu |
3. | . duszone – np. visovacka begovica – duszona jagnina z kwaśnym mlekiem owczym |
| |
Ryby gotujemy na trzy sposoby: | |
1. | na rusztu – na gradelama |
2. | duszone z pomidorami, cebulą, przysadami i ziołami – na brudet czy brodetto |
3. | warzone – na leszo |
| |
Miejscowa specjalność to prszut – kita tylna pocierana popiołem drzewnym wisząca nad ogniskiem tak, by dotarł do niej jak dym, tak i czyste powietrze. | |
W Istrii można spróbować wieprzowinę warzoną w śmietanie lub Zgvacet – z bardzo specyficznym smakiem. W Dalmacji następnie tzw. Paczticada – jakościowe mięso wołowe, słonina, czosnek, seler, czerwone wino. Po całej Chorwacji jest ulubionym pokarmem Czewapczicze – mięso z przyprawami, Girice – małe smażone rybki (jedzą się całe, najlepiej gorące, z głową, do tego chleb i sałatka warzywna). | |
Ludowe knajpki, w których gotowane sę specjalności narodowe nazywamy konoby. |
NAPOJE
Kawa podaje się jak espereso, w maleńkich filiżankach, bardzo silne. Możemy sobie zamówić podwójne espreso (dupli espreso), lub dugi czy dużi espreso (długie lub delsze) – z większą ilością wody i jednakową ilością kawy. | |
Z napoji alkoholowych najbardziej ulubione jest piwo lub wino. Wino przedewszystkim w Dalmacji pije się podczas jedzenia tak, że zmieszamy czerwone z wodą w bewandu lub białe z lemoniadą w szprice czy gemiszt. Jest to orzeźwiające i bardzo smaczne do miejscowych pokarmów. Tradycyjnym alkoholem jest Rakija – bimber zrobiony z miejscowego wina. |
Powrót Home Kvarner